Owoce i warzywa zazwyczaj przemieszczają się na długich dystansach w wielu różnych warunkach, nie mamy w sklepie informacji, gdzie się znajdują, czy też jak się nimi w transporcie zajmowano, jakiego rodzaju ogromna ilość zarazków i chorób czai się na nich. Dlatego trzeba umyć owoce i warzywa tak szybko, jak tylko przywiezie się je do domu. Prawdopodobnie będą one przechowywane obok innych produktów spożywczych w lodówce lub na szafce, ale aby były bezpieczne, należy najpierw je umyć. Mamy kilka różnych wyborów w temacie mycia tych produktów, ale nie powinno się używać samej czystej wody (z wyjątkiem grzybów.) Jednym z najlepszych produktów czyszczących jest taki, jaki można zrobić w domu. Dopóki masz dużą miseczkę i durszlak, możesz porządnie wymyć warzywa i owoce. Trzeba umieścić durszlak w misce, napełnić octem i wodą, a następnie trzymać je tam przez 5-10 minut, potem wystarczy podnieść cedzak i wypłukać. Działa świetnie! Nigdy nie mocz grzybów w ten sposób, a w przypadku bananów trzeba zamoczyć ręcznik papierowy w roztworze octu i wytrzeć je, aby zapobiec zanieczyszczeniom.